Biblioteka danas

Narodna biblioteka “Resavska škola” danas je:

  • fond od 55 000 knjiga i preko 100 000 jedinica ostale bibliotečke građe
  • bogata zbirka zavičajne građe
  • zavidan fond serijskih publikacija i druge neknjižne građe
  • biblioteka od 115 knjiga u sopstvenom izdanju
  • impresivan čitalačko-stvaralački ambijent
  • mesto brojnih kulturnih dešavanja
  • ogranak u rudarskoj Resavici sa fondom od 12 000 knjiga
  • 1000 građana sa članskom kartom
  • omiljeno mesto Despotovčana i njihovih gostiju

Opšti fond

Fond broji blizu 40 000 knjiga (30 000 naslova) iz skoro svih oblasti ljudskog stvaralaštva. Najveći broj knjiga su dela domaće i strane književnosti, naučno-popularne literature, lektire, istorije, umetnosti… Osim aktuelnih dela savremene domaće i svetske književnosti kojima se redovno popunjava knjižni fond, Biblioteka raspolaže i zavidnom zbirkom naslova svetskih klasika.

Raspored knjiga na policama je po standardima univerzalne decimalne klasifikacije. Pristup fondu je slobodan što znači da korisnici mogu sami birati željenu knjigu, upoznati se sa njenom strukturom, ali je i vratiti na odgovarajuće mesto kako se ne bi zaturila i time stavljena van opticaja.

Referensna zbirka

Zbirku čini oko 1000 naslova (rečnici, enciklopedije, leksikoni, priručnici, biografije, dela iz oblasti jezika, istorije, religije, arhitekture, filozofije, likovne kulture…). Fond je od velike koristi svima koji se bave istraživačkim radom, pišu seminarske i diplomske radove,  postdiplomcima kao i onima koji žele proširiti znanja iz različitih oblasti ljudskog stvaralaštva.

Zbog stalne potrebe za ovim publikacijama i njihove vrednosti,  korišćenje je moguće samo u   prostorijama Biblioteke.

Zgrada Biblioteke

Zgrada Biblioteke je najstarija i najlepša u Despotovcu. Građena je od 1901. do 1905. godine za potrebe tadašnjeg Sreskog načelstva. U prethodnih 110 godina osim načelstva, bila je i sud, dom zdravlja, zadruga, banka…

Ovim prostorom, površine od oko 350 metara kvadratnih, karakterističan miris knjige širi se od 1973. godine, kada su u nju prvi put useljeni bibliotečki fondovi.

U periodu od 1991. do 1993. godine zamenjen je crep na krovu i izvršeno celovito renoviranje zgrade koja je od tada i kompletno privedena bibliotečkoj nameni.

Značajniji radovi na fasadi i unutrašnjosti zgrade izvedeni su i tokom 2010. godine tako da ovaj prostor danas predstavlja uzornu Biblioteku u mreži javnih biblioteka Srbije.

Odlukom Skupštine Republike Srbije br. 633-2231/97-006 od 18. juna 1997. godine, zgrada Narodne biblioteke “Resavska škola” je proglašena spomenikom kulture.