Дан Библиотеке

Народна библиотека „Ресавска школа“ прославила је свој дан – 30. март. Наиме, управо тог дана 1966. године СО Деспотовац донела је одлуку о оснивању Библиотеке.

Библиотека је овога пута поводом свог празника угостила Српску књижевну задругу, најстарију издавачку кућу код Срба, која је основана далеке 1892. године и у чијем су стварању учествовали Стојан Новаковић, Јован Јовановић Змај, Љубомир Стојановић, Андра Гавриловић, Милан Ђ. Милићевић, Милан Јовановић Батут и други учени људи тог времена. У трајању дугом више од једног века, Задруга је своје издаваштво развијала кроз више од двадесет библиотека које су обухватиле на хиљаде изузетно вредних и за националну културу драгоцених књига. О дугој и веома богатој историји Задруге говорио је Драган Лакићевић, главни уредник и књижевник, док је у другом делу вечери представљен последњи роман Гроздане Олујић „Преживети до сутра“. О роману је говорила проф. др Зорана Опачић, аутор предговора и један од приређивача ове изузетне књиге која је више од пола века стајала у рукопису у радном столу Гроздане Олујић, јер „није било време за њено објављивање“. Роман говори о дешавањима у Другом светском рату, у војвођанској равници, из перспективе једне породице и њеног најмлађег члана, дечака Саше…

Вече је наставњено уз коктел и пријатне разговоре, а Библиотека је, у присуству изузетних гостију и пријатеља, започела 53. годину свог трајања.

Надамо се, на радост и задовољство многих.