Dan Biblioteke

Narodna biblioteka „Resavska škola“ proslavila je svoj dan – 30. mart. Naime, upravo tog dana 1966. godine SO Despotovac donela je odluku o osnivanju Biblioteke.

Biblioteka je ovoga puta povodom svog praznika ugostila Srpsku književnu zadrugu, najstariju izdavačku kuću kod Srba, koja je osnovana daleke 1892. godine i u čijem su stvaranju učestvovali Stojan Novaković, Jovan Jovanović Zmaj, Ljubomir Stojanović, Andra Gavrilović, Milan Đ. Milićević, Milan Jovanović Batut i drugi učeni ljudi tog vremena. U trajanju dugom više od jednog veka, Zadruga je svoje izdavaštvo razvijala kroz više od dvadeset biblioteka koje su obuhvatile na hiljade izuzetno vrednih i za nacionalnu kulturu dragocenih knjiga. O dugoj i veoma bogatoj istoriji Zadruge govorio je Dragan Lakićević, glavni urednik i književnik, dok je u drugom delu večeri predstavljen poslednji roman Grozdane Olujić „Preživeti do sutra“. O romanu je govorila prof. dr Zorana Opačić, autor predgovora i jedan od priređivača ove izuzetne knjige koja je više od pola veka stajala u rukopisu u radnom stolu Grozdane Olujić, jer „nije bilo vreme za njeno objavljivanje“. Roman govori o dešavanjima u Drugom svetskom ratu, u vojvođanskoj ravnici, iz perspektive jedne porodice i njenog najmlađeg člana, dečaka Saše…

Veče je nastavnjeno uz koktel i prijatne razgovore, a Biblioteka je, u prisustvu izuzetnih gostiju i prijatelja, započela 53. godinu svog trajanja.

Nadamo se, na radost i zadovoljstvo mnogih.