Сабрана дела првог крунисаног Немањића

У Народној библиотеци “Ресавска школа” одржано је представљање књиге “Стефан Првовенчани – сабрана дела” чији су приређивачи проф. др Љиљана Јухас Георгијевска и проф.др Томислав Јовановић, професори Филолошког факултета Универзитета у Београду и врсни познаваоци српске средњовековне књижевности. О вишедеценијском научном раду својих млађих колега, говорила је проф. др Гордана Јовановић, главни уредник зборника са научних скупова одржаваних у оквиру Дана српскога духовног преображења, а потом су професор Јухас Георгијевска и професор Јовановић говорили о сабраним делима Стефана Првовенчаног. Дивот издање ове изузетно драгоцене књиге штампано је управо поводом великог јубилеја – осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног, првог краља из династије Немањића, а као издавачи је потписују Српска књижевна задруга и Народне библиотека “Стефан Првовенчани” из Краљева.

Приређивачи књиге говорили су о свим аспектима дела овог великог средњовековног српског владара и писца, осликавајући истовремено шири контекст њиховог настанка, али и утицај на савременике и потоње писце. Посебно је било речи и о судбини оргиналних средњовековних рукописа, што је додатно привукло пажњу публике, која је у великом броју присуствовала овом прворазредном културном догађају.

Избор теме последњег овогодишњег културног програма у организацији “Ресавске школе” и присуство бројне публике дорпринело је томе да се 2017. година у деспотовачкој библиотеци заврши на најбољи могући начин, а да би цео догађај још добио на значају, Библиотека је након представљања књиге, наградила своје најверније кориснике у категоријама “ученици средњих школа” и “одрасли”.

Изузетно културно вече у Деспотовцу настављено је уз коктел и разговоре…