Sabrana dela prvog krunisanog Nemanjića

U Narodnoj biblioteci “Resavska škola” održano je predstavljanje knjige “Stefan Prvovenčani – sabrana dela” čiji su priređivači prof. dr Ljiljana Juhas Georgijevska i prof.dr Tomislav Jovanović, profesori Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i vrsni poznavaoci srpske srednjovekovne književnosti. O višedecenijskom naučnom radu svojih mlađih kolega, govorila je prof. dr Gordana Jovanović, glavni urednik zbornika sa naučnih skupova održavanih u okviru Dana srpskoga duhovnog preobraženja, a potom su profesor Juhas Georgijevska i profesor Jovanović govorili o sabranim delima Stefana Prvovenčanog. Divot izdanje ove izuzetno dragocene knjige štampano je upravo povodom velikog jubileja – osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog, prvog kralja iz dinastije Nemanjića, a kao izdavači je potpisuju Srpska književna zadruga i Narodne biblioteka “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

Priređivači knjige govorili su o svim aspektima dela ovog velikog srednjovekovnog srpskog vladara i pisca, oslikavajući istovremeno širi kontekst njihovog nastanka, ali i uticaj na savremenike i potonje pisce. Posebno je bilo reči i o sudbini orginalnih srednjovekovnih rukopisa, što je dodatno privuklo pažnju publike, koja je u velikom broju prisustvovala ovom prvorazrednom kulturnom događaju.

Izbor teme poslednjeg ovogodišnjeg kulturnog programa u organizaciji “Resavske škole” i prisustvo brojne publike dorprinelo je tome da se 2017. godina u despotovačkoj biblioteci završi na najbolji mogući način, a da bi ceo događaj još dobio na značaju, Biblioteka je nakon predstavljanja knjige, nagradila svoje najvernije korisnike u kategorijama “učenici srednjih škola” i “odrasli”.

Izuzetno kulturno veče u Despotovcu nastavljeno je uz koktel i razgovore…