Удружење писаца „Седмица“ из Франкфурта у посети Деспотовцу

Удружење писаца „Седмица“, књижевна заједница Удружења књижевника Србије, из Франкфурта на Мајни организовао је манифестацију Песнички караван „Коренима у походе“ која ће се одржана од 23. до 28. октобра 2017. године, на релацији Франкфурт – Опленац – Ниш – Лисине – Деспотовац – Београд.

Културни програм Срба у иностранству представља чување и неговање српске културе, традиције и језика као и унапређење и повезивање државе Србије на културном плану са дијаспором. Удружење писаца „Седмица“  је асоцијација посвећена очувању матерњег језика, литературе и културног наслеђа у расејању. Ради очувања српске писане речи и матерњег језика, ћирилице, као матичног писма српског народа, националног идентитета и културе Срба на свим просторима на којима живи српски народ, неопходно је радити на успостављању спреге са институцијама матице.

У оквиру овог књижевног каравана, чланови Удружења писаца “Седмица” постили су и Народну библиотеку “Ресавска школа”, где су се кроз двочасовни програм “Језик нам је отаџбина” представили домаћинима. Међу укупно 22 учесника овог програма, поред српских писаца из Немачке, било је и оних који деценијама живе и раде у Француској, Холандији, Македонији, Републици Српској…Учесник каравана “Коренима у походе”, па тиме и гост Деспотовца био је наш познати писац и афористичар Бојан Љубеновић. Гости су се, осим са радом Библиотеке, упознали и са неким завичајним писцима из општине Деспотовац.

Након посете Деспотовцу, караван је наставио свој пут ка Београду, односно ка 62. Међународном сајму књига, као својој крајњој и најважнијој дестинацији.