Udruženje pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta u poseti Despotovcu

Udruženje pisaca „Sedmica“, književna zajednica Udruženja književnika Srbije, iz Frankfurta na Majni organizovao je manifestaciju Pesnički karavan „Korenima u pohode“ koja će se održana od 23. do 28. oktobra 2017. godine, na relaciji Frankfurt – Oplenac – Niš – Lisine – Despotovac – Beograd.

Kulturni program Srba u inostranstvu predstavlja čuvanje i negovanje srpske kulture, tradicije i jezika kao i unapređenje i povezivanje države Srbije na kulturnom planu sa dijasporom. Udruženje pisaca „Sedmica“  je asocijacija posvećena očuvanju maternjeg jezika, literature i kulturnog nasleđa u rasejanju. Radi očuvanja srpske pisane reči i maternjeg jezika, ćirilice, kao matičnog pisma srpskog naroda, nacionalnog identiteta i kulture Srba na svim prostorima na kojima živi srpski narod, neophodno je raditi na uspostavljanju sprege sa institucijama matice.

U okviru ovog književnog karavana, članovi Udruženja pisaca “Sedmica” postili su i Narodnu biblioteku “Resavska škola”, gde su se kroz dvočasovni program “Jezik nam je otadžbina” predstavili domaćinima. Među ukupno 22 učesnika ovog programa, pored srpskih pisaca iz Nemačke, bilo je i onih koji decenijama žive i rade u Francuskoj, Holandiji, Makedoniji, Republici Srpskoj…Učesnik karavana “Korenima u pohode”, pa time i gost Despotovca bio je naš poznati pisac i aforističar Bojan Ljubenović. Gosti su se, osim sa radom Biblioteke, upoznali i sa nekim zavičajnim piscima iz opštine Despotovac.

Nakon posete Despotovcu, karavan je nastavio svoj put ka Beogradu, odnosno ka 62. Međunarodnom sajmu knjiga, kao svojoj krajnjoj i najvažnijoj destinaciji.