„Sunce ovog dana-pismo Andriću“ u „Resavskoj školi“

Sunce ovog dana – pismo Andriću” u “Resavskoj školi”

U četvrtak, 5.10. 2017. godine u Biblioteci u Despotovcu održano je predstavljanje najnovijeg romana Vladimira Pištala “Sunce ovog dana – pismo Andriću”.

Vladimir Pištalo (1960) je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze „Slikovnica“, „Manifesti“, „Čajevi Marsa / Noći“, zbirke priča „Kraj veka“, „Vitraž u sećanju“, „Priče iz celog sveta“ i romani „Milenijum u Beogradu“, „Venecija“ i „Tesla, portret među maskama“.

Roman „Tesla, portret među maskama“ je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade, i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživeo dva izdanja, kao i 12 prevoda na neki od stranih jezika. Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – „Aleksandride“, bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele „Korto Malteze“. U izdanju Agore, 2009. i 2010. godine su objavljena i „Odabrana dela“ ovog pisca.

Kao prevodilac, dobio je nagradu „Miloš Đurić“ za prevod poezije Čarlsa Simića.
Živi u Americi gde predaje svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets.

“Sunce ovog dana – pismo Andriću” je “epistolarni roman toka književne svesti”, kako ga je okarakterisao Nenad Šaponja, koncipiran u ukupno 107 pisama podeljenih u šest celina, u kojima Vladimir Pištalo vodi stalne dijaloge sa Ivom Andrićem, njegovim delima i celom njegovom epohom koja je, u krajnjoj liniji, daleko izvan realnog vremena u kome je Andrić promišljao i stvarao.

Autor romana, pored brilijantnog poznavanja ličnosti i stvaralaštva našeg nobelovca, neskriveno pokazuje i svoju ličnu fasciniranost svim onim što se veže uz njegovo ime, ime koje sliku o nama kao narodu i kulturi već decenijama predstavlja svetu na najlepši i najpohvalniji način.

O knjizi su govorili sam autor i Nenad Šaponja, kritičar i vlasnik “Agore” koja godinama unazad potpisuje Pištalova dela kao izdavač. Brojna publika je kazivanja o delu, kao i pojedina pisma koja je čitao sam autor, pratila sa najvećom pažnjom, a sva što je rečeno o samom romanu, kao i o Ivi Andriću navodilo je prisutne da uzmu u ruke “Sunce ovog dana”, kao i Andrićeva davno napisana dela, mada, kao što reče Nenad Šaponja “… nakon čitanja ove knjige, ispisane kao savršeno odsvirana kompozicija, ni čitanje Andrića neće biti sasvim isto.”

Pored predavanja na temu “Tematski krugovi Andrićeve proze”, koje je u okviru ovogodišnje Resavske škole istorije srpske kulture održala akademik Zlata Bojović, promocijom novog romana Vladimira Pištala Narodna biblioteka “Resavska škola” na prigodan je način obeležila jubilej – 125 godina od rođenja Ive Andrića, neprevaziđene veličine u ukupnoj nacionalnoj kulturi.