Обновљена Ресавска школа историје српске културе

Пројекат “Ресавска школа историје српске културе”, финансиран средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Деспотовац реализован је у Деспотовцу у оранизацији Народне библиотеке “Ресавска школа” од 22-26. августа 2017. године.

Учешће у раду Школе узело је укупно 19 учесника, од којих је 16 студената и три ученика завршних разреда гиманзије. Полазници школе су махом млади српског порекла који живе и школују се у земљама у региону и то: пет студената из Републике Српске (Филолошки факултет Бања Лука); пет студената из Црне Горе (Филолошки факултет Никшић); четири студента са Косова (Филозофски факултет Косовска Митровица); два студента из Македоније (Филолошки факултет Скопље) и три ученика гимназије (Гимназија, Косовска Каменица).

У оквиру петодневног боравка у Деспотовцу, полазници школе су имали прилику да слушају шест изванредних предавања из националне историје, историје српског језика и књижевности, етнолингвистике и историје уметности. Распоред предавања одржаваних у Народној библиотеци “Ресавска школа”са темама и именима предавача изгледа овако:

Уторак, 22.8.2017. године

10.00 часова – предавање на тему “Народ и власт у Србији у 19. веку”,

предавач проф. др Сузана Рајић (Београд)

12.30 часова – предавање на тему “Кућа несагоривих речи – Народна библиотека Србије 1838 – 1941.“, предавач Дејан Ристић (Београд)

Среда, 23.8.2017. године

10.00 часова “Иво Андрић – поводом 125. годишњице рођења: Тематски кругови Андрићеве прозе”, академик Злата Бојовић (Београд)

12.30 часова “Српски језик од Кулина бана”, предавач проф. др Александар Милановић (Београд)

Четвртак, 24.8.2017. године

10.00 часова “Народни живот и његов језички израз – значај и именовање времена у традиционалном начину живота”, предавач проф. др Софија Милорадовић (Београд)

12.30 часова “Слика и реч у средњем веку – примери из српске баштине”, предавач др Бранислав Цветковић (Јагодина)

Поред званичних полазника Школе, предавања су пратили и ученици и студенти, односно грађани Деспотовца, високо ценећи могућност да предавања на овакве теме слушају од крајње компетентних излагача.

Четврти дан у оквиру Школе (петак, 25.8.) био је предвиђен за туристички обилазак Горње Ресаве, односно за посету манастиру Манасија, Ресавској пећини и хидрокомплексу Лисине, што је представљало изузетно употпуњавање утиска о општини Деспотовац и њеним изузетним природним и културним знаменитостима.

Ученици и студенти су имали такође изузетну прилику да свих дана боравка у Деспотовцу у вечерњим часовима присуствују најразноврснијим културним и уметничким програмима на више локација у Деспотовцу, који су чинили део програма јубиларних 25. Дана српског духовног преображења., као и спектакуларном почетку Међународног витешког фестивала JUST OUT, који је трећу годину за редом одржан подно зидина манастира Манасија.

Полазници школе су били смештени у мотелу “Круна” и то на бази пуног пансиона. Школа је завршена у суботу, 26. августа.

Ресавска школа историје српске културе, каква је постојала у виду летње школе у Деспотовцу од 1996. до 2000. године, овогодишњим одржавањем је обновњена и поново покренута, после 17 година. Захваљујући Министарству културе и информисања, односно Општини Деспотовац, пројектна идеја потекла из Народне библиотеке “Ресавска школа” је подржана и преточена у реалност.

Општи утисак свих учесника Школе је крајње позитиван, организатору су упућене најискреније речи захвалности и одушевњења првенствено због квалитета предавања, али и због свега осталог што је пратило Ресавску школу историје српске културе.

Намера Народне библиотеке “Ресавска школа” јесте да истраје у настојању да ова летња школа за младе српског порекла из дијаспоре и окружења поново заживи, да успостави редовни годишњи континуитет одржавања, на корист и задовољство не само општине Деспотовац и полазника школе, него на општу добробит српског народа и његове културе.