Obnovljena Resavska škola istorije srpske kulture

Projekat “Resavska škola istorije srpske kulture”, finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Despotovac realizovan je u Despotovcu u oranizaciji Narodne biblioteke “Resavska škola” od 22-26. avgusta 2017. godine.

Učešće u radu Škole uzelo je ukupno 19 učesnika, od kojih je 16 studenata i tri učenika završnih razreda gimanzije. Polaznici škole su mahom mladi srpskog porekla koji žive i školuju se u zemljama u regionu i to: pet studenata iz Republike Srpske (Filološki fakultet Banja Luka); pet studenata iz Crne Gore (Filološki fakultet Nikšić); četiri studenta sa Kosova (Filozofski fakultet Kosovska Mitrovica); dva studenta iz Makedonije (Filološki fakultet Skoplje) i tri učenika gimnazije (Gimnazija, Kosovska Kamenica).

U okviru petodnevnog boravka u Despotovcu, polaznici škole su imali priliku da slušaju šest izvanrednih predavanja iz nacionalne istorije, istorije srpskog jezika i književnosti, etnolingvistike i istorije umetnosti. Raspored predavanja održavanih u Narodnoj biblioteci “Resavska škola”sa temama i imenima predavača izgleda ovako:

Utorak, 22.8.2017. godine

10.00 časova – predavanje na temu “Narod i vlast u Srbiji u 19. veku”,

predavač prof. dr Suzana Rajić (Beograd)

12.30 časova – predavanje na temu “Kuća nesagorivih reči – Narodna biblioteka Srbije 1838 – 1941.“, predavač Dejan Ristić (Beograd)

Sreda, 23.8.2017. godine

10.00 časova “Ivo Andrić – povodom 125. godišnjice rođenja: Tematski krugovi Andrićeve proze”, akademik Zlata Bojović (Beograd)

12.30 časova “Srpski jezik od Kulina bana”, predavač prof. dr Aleksandar Milanović (Beograd)

Četvrtak, 24.8.2017. godine

10.00 časova “Narodni život i njegov jezički izraz – značaj i imenovanje vremena u tradicionalnom načinu života”, predavač prof. dr Sofija Miloradović (Beograd)

12.30 časova “Slika i reč u srednjem veku – primeri iz srpske baštine”, predavač dr Branislav Cvetković (Jagodina)

Pored zvaničnih polaznika Škole, predavanja su pratili i učenici i studenti, odnosno građani Despotovca, visoko ceneći mogućnost da predavanja na ovakve teme slušaju od krajnje kompetentnih izlagača.

Četvrti dan u okviru Škole (petak, 25.8.) bio je predviđen za turistički obilazak Gornje Resave, odnosno za posetu manastiru Manasija, Resavskoj pećini i hidrokompleksu Lisine, što je predstavljalo izuzetno upotpunjavanje utiska o opštini Despotovac i njenim izuzetnim prirodnim i kulturnim znamenitostima.

Učenici i studenti su imali takođe izuzetnu priliku da svih dana boravka u Despotovcu u večernjim časovima prisustvuju najraznovrsnijim kulturnim i umetničkim programima na više lokacija u Despotovcu, koji su činili deo programa jubilarnih 25. Dana srpskog duhovnog preobraženja., kao i spektakularnom početku Međunarodnog viteškog festivala JUST OUT, koji je treću godinu za redom održan podno zidina manastira Manasija.

Polaznici škole su bili smešteni u motelu “Kruna” i to na bazi punog pansiona. Škola je završena u subotu, 26. avgusta.

Resavska škola istorije srpske kulture, kakva je postojala u vidu letnje škole u Despotovcu od 1996. do 2000. godine, ovogodišnjim održavanjem je obnovnjena i ponovo pokrenuta, posle 17 godina. Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja, odnosno Opštini Despotovac, projektna ideja potekla iz Narodne biblioteke “Resavska škola” je podržana i pretočena u realnost.

Opšti utisak svih učesnika Škole je krajnje pozitivan, organizatoru su upućene najiskrenije reči zahvalnosti i oduševnjenja prvenstveno zbog kvaliteta predavanja, ali i zbog svega ostalog što je pratilo Resavsku školu istorije srpske kulture.

Namera Narodne biblioteke “Resavska škola” jeste da istraje u nastojanju da ova letnja škola za mlade srpskog porekla iz dijaspore i okruženja ponovo zaživi, da uspostavi redovni godišnji kontinuitet održavanja, na korist i zadovoljstvo ne samo opštine Despotovac i polaznika škole, nego na opštu dobrobit srpskog naroda i njegove kulture.