Ресавска школа историје српске културе

Народна библиотека “Ресавска школа” Деспотовац, негујући традицију, не само свог пола века дугог рада, него и славног имена које носи,  у свим минулим деценијама  постојања,  настарија   је и најугледнија установа културе у Горњој Ресави за чије се име вежу многи културни и научни програми, као и богата издавачка делатност. Један од програма, по коме  су се Библиотека и Деспотовац   својевремено издвајали на културној мапи Србије, јесте  програм летње школе под називом Ресавска школа  историје српске културе, која је у виду десетодневне летње школе одржавана у Деспотовцу од 1996-2000. године и то управо у организацији Народне библиотеке “Ресавска школа”.

Укупан програм ове врло посећене школе ослањао се првенствено на теме из националне историје, историје српског језика и књижевности и историје уметности. Школу су из године у годину похађале десетине средњошколаца и студената, како из Србије, тако и млади људи  српског порекла који су рођени и живе у земљама  Европе.  Предавачи су били најеминентнији стручњаци из поменутих области, врло често академици и универзитетски професори. Школа је на  најквалитетнији могући начин  прослављала име деспота Стефана Лазаравића, Манасије, Деспотовца, али и целе Србије.

 

Народна библиотека  у Деспотовцу    пројектом  “Ресавска школа историје српске културе”, који је подржало Министарство културе и информисања  жели да настави  основну замисао некадашње школе и да све њене вредности развије, обогати и рашири међу младима.

Програм Школе је првенствено намењен надареним ученицима завршних разреда средњих школа и студентима, који, без обзира на избор студија, имају афинитет према хуманистичким наукама и желе додатно и врло квалитетно да се информишу о најважнијим темамам  првенствено из националне историје,  језика, књижевности…

Као и у првим Ресавским школама историје српске културе, предавачи би били махом из реда универзитетских професора и најврснијих познаваоца одређене области. Школа би трајала укупно пет дана  и то 22-26. августа 2017. године  у оквиру Дана српскога духовног преображења, који ће се од 19-28. августа  2017. године одржати јубиларни,  25. пут.  Тиме би свим полазницима Школе било омогућено да прате и посећију најквалитетније вечерње  програме у оквиру Дана, чиме би њихов боравак у Деспотовцу био додатно обогаћен садржајима врхунских уметничких остварења – концертима, позоришним представама, балетским наступима, ликовним изложбама…

Од укупно пет  дана трајања Школе,  у оквиру три  дана била би организована преподневна и послеподневна предавања,  у оквиру  три  семинара, према наукама или научним областима. Полазницима школе би био обезбеђен  смештај и исхрана, а сва предавања би се одвијала у свечаној сали Народне библиотеке “Ресавска школа” у Деспотовцу.

Четвртог  дана одржавања школе био би организован   једнодневни обилазак локалних туристичких знаменитости (манастир Манасија, Ресавска пећина, Лисине…) у пратњи акредитованих водича.

Пети, последњи дан овогодишње Ресавске школе историје српске културе планиран је за посету и боравак полазника на Међународном витешком фестивалу “Џаст аут” који се трећи пут одржава подно зидина манастира Манасија и привлачи изузетно велику пажњу туриста из читаве Србије, али и ван ње.

 

Основни циљ организовања Ресавске школе био би  ширење знања из националних хуманистичких наука, са једне стране, али и упознавање  младих генерација   са најважнијим темама из националне историје, историје језика и књижевности, етнологије и историје уметности, како би били припремљени за даља стучна усавршавања, али и укључени у очување културног и историјског идентитета сопственог народа.

За све додатне информације, можете се обратити организатору Школе, Народној библиотеци “Ресавска школа” Деспотовац путем телефона  035 611 172 или мејлом resavska.skola@gmail.com .

 

Срдачан поздрав!

 

                                                                                                                          Директор

                                                                                                    Народне библиотеке “Ресавска школа”

                                                                                                                      Санела Симић