Resavska škola istorije srpske kulture

Narodna biblioteka “Resavska škola” Despotovac, negujući tradiciju, ne samo svog pola veka dugog rada, nego i slavnog imena koje nosi,  u svim minulim decenijama  postojanja,  nastarija   je i najuglednija ustanova kulture u Gornjoj Resavi za čije se ime vežu mnogi kulturni i naučni programi, kao i bogata izdavačka delatnost. Jedan od programa, po kome  su se Biblioteka i Despotovac   svojevremeno izdvajali na kulturnoj mapi Srbije, jeste  program letnje škole pod nazivom Resavska škola  istorije srpske kulture, koja je u vidu desetodnevne letnje škole održavana u Despotovcu od 1996-2000. godine i to upravo u organizaciji Narodne biblioteke “Resavska škola”.

Ukupan program ove vrlo posećene škole oslanjao se prvenstveno na teme iz nacionalne istorije, istorije srpskog jezika i književnosti i istorije umetnosti. Školu su iz godine u godinu pohađale desetine srednjoškolaca i studenata, kako iz Srbije, tako i mladi ljudi  srpskog porekla koji su rođeni i žive u zemljama  Evrope.  Predavači su bili najeminentniji stručnjaci iz pomenutih oblasti, vrlo često akademici i univerzitetski profesori. Škola je na  najkvalitetniji mogući način  proslavljala ime despota Stefana Lazaravića, Manasije, Despotovca, ali i cele Srbije.

 

Narodna biblioteka  u Despotovcu    projektom  “Resavska škola istorije srpske kulture”, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja  želi da nastavi  osnovnu zamisao nekadašnje škole i da sve njene vrednosti razvije, obogati i raširi među mladima.

Program Škole je prvenstveno namenjen nadarenim učenicima završnih razreda srednjih škola i studentima, koji, bez obzira na izbor studija, imaju afinitet prema humanističkim naukama i žele dodatno i vrlo kvalitetno da se informišu o najvažnijim temamam  prvenstveno iz nacionalne istorije,  jezika, književnosti…

Kao i u prvim Resavskim školama istorije srpske kulture, predavači bi bili mahom iz reda univerzitetskih profesora i najvrsnijih poznavaoca određene oblasti. Škola bi trajala ukupno pet dana  i to 22-26. avgusta 2017. godine  u okviru Dana srpskoga duhovnog preobraženja, koji će se od 19-28. avgusta  2017. godine održati jubilarni,  25. put.  Time bi svim polaznicima Škole bilo omogućeno da prate i posećiju najkvalitetnije večernje  programe u okviru Dana, čime bi njihov boravak u Despotovcu bio dodatno obogaćen sadržajima vrhunskih umetničkih ostvarenja – koncertima, pozorišnim predstavama, baletskim nastupima, likovnim izložbama…

Od ukupno pet  dana trajanja Škole,  u okviru tri  dana bila bi organizovana prepodnevna i poslepodnevna predavanja,  u okviru  tri  seminara, prema naukama ili naučnim oblastima. Polaznicima škole bi bio obezbeđen  smeštaj i ishrana, a sva predavanja bi se odvijala u svečanoj sali Narodne biblioteke “Resavska škola” u Despotovcu.

Četvrtog  dana održavanja škole bio bi organizovan   jednodnevni obilazak lokalnih turističkih znamenitosti (manastir Manasija, Resavska pećina, Lisine…) u pratnji akreditovanih vodiča.

Peti, poslednji dan ovogodišnje Resavske škole istorije srpske kulture planiran je za posetu i boravak polaznika na Međunarodnom viteškom festivalu “Džast aut” koji se treći put održava podno zidina manastira Manasija i privlači izuzetno veliku pažnju turista iz čitave Srbije, ali i van nje.

 

Osnovni cilj organizovanja Resavske škole bio bi  širenje znanja iz nacionalnih humanističkih nauka, sa jedne strane, ali i upoznavanje  mladih generacija   sa najvažnijim temama iz nacionalne istorije, istorije jezika i književnosti, etnologije i istorije umetnosti, kako bi bili pripremljeni za dalja stučna usavršavanja, ali i uključeni u očuvanje kulturnog i istorijskog identiteta sopstvenog naroda.

Za sve dodatne informacije, možete se obratiti organizatoru Škole, Narodnoj biblioteci “Resavska škola” Despotovac putem telefona  035 611 172 ili mejlom resavska.skola@gmail.com .

 

Srdačan pozdrav!

 

                                                                                                                          Direktor

                                                                                                    Narodne biblioteke “Resavska škola”

                                                                                                                      Sanela Simić